Home
 

Det perfekta röda läppstiftet

rött läppstiftI Sverige har vi på många fronter bra saker att vara stolta över, men en sak går inte att komma ifrån: när det gäller att ta ut svängarna i mode- och skönhetsväg, då finns det stora brister. Vi tenderar att klä oss i diskreta och jordnära färger som svart, grått, vitt och beige; så till den grad att det till och med har myntats ett begrepp som kallas ”skandinavisk svalhet”. På beautysidan är det också många som väljer en naturlig och avskalad look, med lite mascara och ljust rouge på sin höjd. Det är absolut inget fel eller förbjudet med att vilja ha en nedtonad och ”cool” profil, men risken med det hela är att vi missar något väsentligt: hur stor effekt lite mod och färg faktiskt kan ha!

Det går nämligen inte att förneka: den allra enklaste och mest stilrena outfit eller skönhetslook kan tas till helt nya höjder, enbart med hjälp av lite röd färg på läpparna. Ett rött läppstift är en klassisk typ av makeup som signalerar kvinnlighet, elegans och självförtroende – egenskaper som är lika åtråvärda idag som de alltid har varit. Har du en kompis, mamma, syster eller fru som skulle behöva få en liten utseendemässig kick och en inre boost? Då stavas den ultimata presenten ”läppstift”.

Det luriga med det röda läppstiftet är att det inte finns någon specifik nyans som passar alla. Istället finns det ett enormt urval färger, som tagits fram med hjälp av olika typer av pigment, och som därmed passar olika hudtoner olika bra. Enkelt uttryckt kan reglerna beskrivas såhär: den som har ljus hy och lätt för att bränna sig i solen ska ha ett läppstift som går i en kall ton. Den som har lättare för att få färg i solen och inte bränner sig lika lätt har snarare en varm hudton, och bör ha en varm ton även på läpparna. Exempel på kalla toner är läppfärger som drar åt blå och lila, och exempel på varma är de som drar åt orange och brunt.

När du ska köpa ett läppstift i present är det också viktigt att tänka på vilken typ av stift du tror passar mottagaren bäst. I dagens skönhetshyllor finns inte längre bara krämiga stift av det klassiska slaget, utan sortimentet har utökats något enormt de senaste åren. Idag hittar du allt ifrån stift som är som tuschpennor och sitter som berget, till hylsor med färg och glans kombinerat, till kraftigt pigmenterade varianter som ger en matt och nästan pudrad finish. Tror du att hon som ska få presenten kommer att använda den främst till fest passar ett traditionellt stift bra, eventuellt kompletterat med en läppenna i samma nyans. Tror du snarare att hon kommer att vilja bära sin nya läppfärg även dagtid, kan ett vårdande färgat läppglans eller en ”tuschpenna” vara ett bättre alternativ. Gå på din egen magkänsla och var inte rädd för att be expediten om hjälp!

March 8, 2014 This post was written by Categories: Skönhet Tagged with:
No comments yet


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top